top of page
IMG_6121.jpg

Waarom ik kies voor een vegan voedingspatroon met veel fruit en groente

Ik ben een grote voorstander van een veganistisch voedingspatroon. En dan bedoel ik niet de kant-en-klare vegan burgers vol soja, tarwe en andere bewerkte ingrediënten. Nee, ik heb het over het eten van volop fruit en groenten – de natuurlijke kracht voor ons lichaam. Waarom ik geen dierlijke producten eet? Omdat ze ontstekingen kunnen bevorderen in ons lichaam, en simpelweg niet nodig zijn.


Wist je dat je met drie grote bananen al het gehele aminozuren profiel binnenkrijgt, dat je lichaam nodig heeft? Dan rijst de vraag: waarom zou je dan nog vlees eten? Ik ga hier nu niet dieper op in, omdat dit onderwerp zeker een aparte blog verdient. Wat ik wél met je wil delen, is mijn eigen reis naar een voedingspatroon met veel fruit en groente als basis.


Sinds oktober 2017 eet ik geen vlees meer. Dit gebeurde stap voor stap. Alles begon toen ik een aantal documentaires over veganistisch eten voor topsporters op Netflix keek. Ik dacht: als zij het zonder vlees kunnen, dan moet ik het ook kunnen. Ik begon met een week zonder vlees, en dat ging verrassend goed. Ik verving het vlees door extra veel salade en groenten. Toen de feestdagen aanbraken en mijn schoonmoeder een heerlijke champignonroomsoep met runderbouillon maakte, besloot ik het over te slaan. Ik had inmiddels al een aantal maanden geen vlees gegeten, dus waarom zou ik het dan tijdens kerst alsnog eten?


In februari 2018 besloot ik ook geen eieren meer te eten, omdat ook eieren belastend voor je lichaam kunnen zijn. Nu eet ik al jaren geen eieren meer – op één uitzondering na: tijdens mijn vierde zwangerschap had ik ineens enorme trek in eieren. Heel bijzonder, want vlak na de bevalling had ik er ineens een afkeer van. (Wil je hier meer over weten? Ik hoor het graag.)


Tot ongeveer een half jaar geleden at ik nog af en toe vis, vooral wanneer we buiten de deur aten. Dit was deels omdat ik allergisch ben voor peulvruchten – iets wat begon in mijn jeugd. In mei 2023 gebeurde er iets schokkends: ik at een curry met kikkererwten en binnen een half uur voelde ik me enorme benauwdheid en zwelling over mijn hele lichaam. Het was zo ernstig dat ik met spoed door de ambulance moest worden opgehaald. De schrik zat er diep in, en sindsdien ben ik extra alert tijdens het eten buiten de deur. Door mijn allergieën kan ik gelukkig niet veel vleesvervangers eten, wat me eigenlijk heeft geholpen om automatisch veel gezonder te eten. Toch blijft uit eten gaan een uitdaging voor mij. Omdat ik vaak niet zeker weet welke ingrediënten er precies in gerechten zitten, koos ik buiten de deur vaak voor vis. Vis was voor mij relatief veilig, omdat het minder risico op allergieën van pinda’s, noten, soja, kikkererwten, linzen en erwten met zich meebracht.


Mijn eetpatroon is een proces van jaren, en ik pas het steeds verder aan op basis van nieuwe inzichten en ervaringen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik me beter voel als ik gluten vermijd, dus dat laat ik nu zoveel mogelijk achterwege. Mijn filosofie? Ik volg de 80/20-regel: 80% gezond en 20% minder gezond. Zo geniet ik af en toe van een appeltaart die niet helemaal vegan is, en dat voelt voor mij prima.


Mijn voedingspatroon bestaat nu voornamelijk uit veel fruit, groenten, kruiden, kiemen, zeewier, noten en zaden. Ik ben me heel bewust van de risico’s van voedingstekorten, maar ik weet ook hoe ik dit met een uitgebalanceerd voedingspatroon kan voorkomen.


Wil jij weten hoe je het beste kunt overstappen op een gezond fruitaardig voedingspatroon? Hoe je een gezond gewicht kunt bereiken en behouden? Of waarom fruit zo ongelooflijk goed voor je is?


Plan dan gerust een 1-op-1 consult in! In een persoonlijk gesprek vertel ik je alles over gezonde voeding die écht bij je past. Samen zorgen we ervoor dat jij je beter voelt, meer energie hebt en je gezondheid naar een hoger niveau tilt.

Comments


bottom of page